U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja intenzivno radimo na razvoju digitalnih kompetencija učenika i razvoju digitalnog obrazovanja uopšte, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je na konferenciji „Nova pismenost za novo doba”  rekao da je cilj da se usmeri pažnja javnosti na značaj informacione, medijske i digitalne pismenosti i da, kroz diskusiju, doprinese njihovom daljem razvoju.

Konferencija je prilika da sagledamo naše polazne tačke – resurse i mere koje sprovodimo u ovoj oblasti, kao i da utvrdimo šta nam je još potrebno kako bismo povećali efikasnost i relevantnost sistema obrazovanja u ovom domenu“, rekao je ministar.

Istakao je da su inovirani programi nastave i učenja u osnovnoj školi uvođenjem dva nova predmeta – Digitalni svet i informatika i računarstvo.

Primenjuje se, kako je dodao, evropski Selfi instrument za samovrednovanje i procenu digitalnih kapaciteta obrazovnih ustanova, koji čini ključni oslonac za izradu kvalitetnih Razvojnih planova ustanove koji treba da odgovorno integrišu digitalne tehnologije na nivou cele škole, a posebno u segmentu nastave i učenja.

Inovira se, kako navodim, informatička infrastruktura koja omogućava integraciju tehnologije u obrazovne ustanove, koja podrazumeva ubrzano opremanje škola digitalnim uređajima i obezbeđivanje njihovog povezivanja na širokopojasni internet

Jasno je da nas čeka još posla u oblasti digitalne transformacije. Evidentna je potreba za jačanjem kapaciteta ustnova i zaposlenih u obrazovanju za uspostavljanje hibridne nastave kao integralnog dela tradicionalnog obrazovanja i kvalitetne onlajn nastave, u zavisnosti od nivoa obrazovanja i prepoznatih potreba“, istakao je ministar.