Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić održao je danas prvi sastanak sa predsednicima četiri reprezentativna sindikata u prosveti  – Valentinom Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije, Slobodanom Brajkovićem iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasnom Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Tomislavom Živanovićem iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.  

Ministar Ružić naveo je da je zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa Kovid-19, obrazovni sistem dodatno opterećen i predstavlja, pored zdravstva, najosetljiviji sistem. Pohvalio je rad prosvetnih radnika koji su iskazali spremnost da se nastava redovno održava i da kako navodi, „uspemo što je malo ko uspeo u Evropi, da školska godina počne na vreme, da se odvija bez prekida, kao i da se kako prosvetni radnici, tako i učenici, ponašaju odgovorno i poštuju mere zaštite“.

Budući da dolazi sa mesta ministra državne uprave i lokalne samouprave, gde je koordinirao reformom sistema plata, Ružić je istakao značaj te reforme za fer i transparentnu raspodelu sredstava i uvažavanje zaposlenih, a na pitanje predstavnika sindikata o nastavku pregovora, ministar je istakao da će se oni nastaviti u dogovoru sa resornim ministarstvima.

Sektorska povećanja u prethodnim godinama pokazala su jasan odnos države prema prosvetnim radnicima, rekao je ministar ističući da je obrazovanje kičma jedne države u koje se stalno mora investirati.

Nismo suprostavljene strane, već partneri. Želim da otvorim zdravu komunikaciju, da se razumemo, sporazumemo, da otvorimo dijalog i da zastupamo interese zaposlenih u prosveti i podignemo kvalitet obrazovanja,istakao je  ministar Ružić.

Predstavnici sindikata poželeli su ministru dobrodošlicu, predočili probleme sa kojima se susreću i izrazili nadu da će ih zajednički rešavati.