Prvi potpredednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador Mađarske Atila Pinter ocenili su da između dve zemlje postoji dobra saradnja u oblasti prosvete i nauke, kao i da postoji prostor za njeno unapređenjee.

Prijateljstvo i podrška koju jedni drugima pružamo su dobro poznati i siguran sam da je to posebno vidljivo kako kroz različite infrastrukturne i druge projekte, podršku našim evrointegracijama, kao i u odnosu Vlade Republike Srbije prema pripadnicima nacionalne mađarske manjine“, rekao je ministar Ružić.

On je naveo i da Srbija naročitu pažnju posvećuje obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina i da je omogućeno da se celokupna nastava prati na osam jezika nacionalnih manjina,

U ovoj školskoj 12.104 učenika pohađa osnovnu školu na mađarskom jeziku, dok 5.007 učenika pohađa srednju školu, ukupno 17.181 učenik. Mnogo ulažemo u jačanje kompetencija nastavnika koji predaju na manjinskim jezicima“, dodao je Ružić i naveo da je obuke prošlo 1317 nastavnika i nastavnica mađarskog jezika.

Govoreći o saradnji Srbije i Mađarske u oblasti nauke ministar je kazao da je dobar primer finansiranje projekata koji se odobravaju na osnovu zajedničkog konkursa.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima intenziviranja saradnje preko pružanja podrške implementaciji Dunavske strategije kroz aktivno uešće u dunavskoj mreži za koordinaciju fondova.