Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u protekle četiri godine, u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se finansira iz zajma Svetske banke, radi na unapređivanju sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Izgrađeni su novi vrtići, prošireni stari, opremljene nove prostorije, nabavljeni mini busevi za prevoz dece i roditelja iz udaljenih naselja, organizovane obuke za zaposlene u predškolskim ustanovama i jedinicama lokalnih samouprava.

Jako je važno da svoj deci obezbedimo bezbrižno i bezbedno detinjstvo i omogućimo kvalitetne uslove za razvoj i odrastanje. Predškolsko vaspitanje i obrazovanje treba da bude dostupno svakom detetu. Postavljanje dobrih osnova vaspitanja i obrazovanja, od najranijeg uzrasta, značajno je ne samo za socijalizaciju dece, već i za njihovo dalje školovanje. Povećanjem broja mesta u vrtićima i izgradnjom novih objekata, kroz ovaj projekat, omogućićemo da veliki broj dece, a  posebno iz socijalno i ekonomskih ugroženih društvenih grupa učestvuje u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, izjavio prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Prema njegovim rečima, izgradnjom novih ili adaptacijom postojećih objekata, kroz ovaj projekat „očekujemo povećanje mesta u vrtićima za više od deset hiljada“. 

U Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici proširili smo kapacitete u predškolskim ustanovama. U predstojećem periodu nastavljamo sa izgradnjom vrtića u Kruševcu, Loznici i Merošini, iako je epidemiološka situacija donekle usporila realizaciju radova“, naveo je ministar Ružić, dodajući da će se, prema projektu, nastaviti radovi i u  Smederevu, Leskovcu Nišu, Kragujevcu, Prijepolju, Prokuplju, Vladičinom Hanu, Tutinu, Novom Pazaru, Šidu i Lebanu.

Više od 1000 dece iz socijalno i ekonomskih ugroženih grupa iz različitih delova Srbije do sada je uključeno u različite programe i oblike predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uz podršku projekta i posvećenost predškolskih ustanova i jedinica lokalne samouprave.

Oko 4.500 mališana iz ugroženih porodica, zahvaljujući ovim aktivnostima imaće priliku da po prvi put krenu u vrtić“, naveo je Ružić.

Posebna pažnja posvećena je i unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz obezbeđivanje stručne podrške predškolskim ustanovama u primeni nove programske koncepcije „Godine uzleta“. U tom smislu, više od 12 hiljada vaspitača i stručnih saradnika u Srbiji biće  uključeno u obuke.

Ministar  Ružić je naveo, da će Ministarstvo nastaviti da radi na unapređivanju dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao prvog nivoa u jedinstvenom obrazovnom sistemu u Srbiji, a u cilju pružanja podrške dobrobiti dece i porodica.