Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa direktorima 28 osnovnih škola u Srbiji, koje će dobiti ukupno 5.800.000 dinara za unapređenje i osnivanje učeničkih zadruga.

Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine uspeli da obezbedimo sredstva za podršku učeničkim zadrugama, koje su dragocen deo obrazovno-vaspitnog rada u školama.  Tu se razvijaju radne navike učenika, preduzetničke sposobnosti i podstiče njihova kreativnost“, rekao je ministar Ružić nakon potpisivanja ugovora.

On je istakao da Ministarstvo posvećuje veliku pažnju razvoju zadrugarstva i dodao da  je u prethodnoj i ovoj godini ukupno opredeljeno 29 miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga, pomoć pri nabavci mašina i uređaja za rad, nabavci alata i repromaterijala.

Do 2018. godine u našem obrazovnom sistemu bilo je aktivno 55 učeničkih zadruga, a u ovom momentu imamo 112 škola koje su osnovale učeničke zadruge. Cilj je da se taj broj znatno poveća u narednom periodu,“, rekao je Ružić, koji je danas obišao i Sajam učeničkih zadruga u Osnovnoj školi „Lazar Savatić“ u Zemunu.

Kako je naveo, Ministarstvo će i ubuduće promovisati rad učeničkih zadruga i obezbeđivati uslove za početak rada.

Pogledajte kratak film o učeničkim zadrugama u Srbiji:

Učeničke zadruge u Srbiji

Učeničke zadruge važan su deo obrazovno-vaspitnog rada u školama. Učenička zadruga na dobrovoljnoj osnovi okuplja učenike, roditelje i nastavnike i omogućav…