Povodom peticije grupe studenata da se smanje školarine na fakultetima za 30 odsto, a koja je upućena Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naglašavamo da je Ministarstvo u aprilu ove godine preporučilo fakultetima da razmotre mogućnost smanjenja školarina u skladu sa svojim mogućnostima.

Ministarstvo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima može samo da preporuči da se smanje školarine, što je već uradilo.

Za iznos školarina na fakultetima nadležne su same visokoškolske ustanove i o tome odluku ne može da donese Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jer bi to predstavljalo kršenje autonomije visokoškolskih ustanova.

U skladu sa nadležnošću Ministarstva obezbeđeno je da se broj budžetskih studenata održi na prošlogodišnjem nivou.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  redovno se sastaje sa predstavnicima SKONUS-a i SKASSA i sa njima razgovara o svim pitanjima važnim za uslove studiranja u vreme pandemije Kovid 19.

Zakonska procedura je da grupa studenta, koji su potpisali Peticiju, svoje zahteve usmere ka savetima visokoškolskih ustanova i da preko svojih legalno izabranih studentskih predstavnika postignu dogovor sa upravama ustanova o mogućem smanjenju školarina.