Primena zajedničkih naučnih dostignuća u skladu sa potrebama privrede biće jedan od fokusa saradnje naučnih institucija Srbije i Nemačke u narednom periodu, istakao je ministar prosvete Mladen Šarčević na današnjem sastanku sa ambasadorom te države u Beogradu Tomasom Šibom.

Šarčević je konstatovao da je Nemačka veoma drag mentor i partner i kao primer naveo pomoć pokrajine Baden-Virtemberg u razvoju dualnog obrazovanja u  Srbiji.

Imamo potpisan protokol o posebnim vezama o saradnji u oblasti obrazovanja sa pokrajinom Baden-Virtemberg, a isti pripremamo i sa pokrajinom Hesen, rekao je ministar.

Šarčević je naglasio i da je učenje nemačkog jezika veoma značajno, jer je postao drugi jezik po broju učenika u Srbiji. U vezi sa tim, ministar je dodao i da je u procesu formiranje katedre za germanistiku na Niškom univerzitetu, a koja će početi da radi 1. novembra.

Konstatujući da o saradnji Srbije i Nemačke postoji „dugačak spisak tema“ ambasador Šib je naglasio da je važna saradnja kada je reč o dualnom obrazovanju, ali i u oblasti partnerskih škola (Inicijativa „Škole partneri za budućnost“ – PASCH), koje u Srbiji postoje već deset godina.

Ministar i ambasador su razgovarali i o nemačko-srpskoj inicijativi o klasterima, što je bila tema i nedavne posete predsednika Nemačke nacionalne akademije nauka „Leopoldina“.

Oni su zaključili da je partnerstvo Nemačke i Srbije u oblasti obrazovanja na veoma visokom nivou i da postoji mogućnost da se još unapredi.