Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Beogradu da su formirani timovi koji će se baviti uvođenjem informatike od prvog do četvrtog razrede osnovne škole i ocenio da će Srbija biti ozbiljno informatičko društvo.

Kroz reformu osnovne škole i gimnazije uspeli smo da informatiku postavimo  na  visoko mesto. Shvatili smo da smo spremni za nove izazove i mislim da ćemo do početka naredne školske godine opremiti veliki broj škola malim robotima i određenim brojem dronova, koje će deca koristi da programiraju i da uče kroz igru, rekao je Šarčević na konferenciji „Razvijanje ključnih kompetencija putem eTvining projekata.

Prema njegovim rečima, osim učenicima nižih razreda osnovne škole, informatičko obrazovanje će biti dostupno i u predškolskim ustanovama kroz program koji bi se mogao zvati „Od igračke do računara“.

Nastavnici su na današnjoj konferenciji mogli da se upoznaju sa značajem ključnih kompetencija, na koji način se one definišu u Evropskoj uniji i kako ih razviti kroz eTvining projekate.

eTvnning je besplatan internet portal koji povezuje zaposlene u školama i predškolskim ustanovama u Evropi čiji je cilj da zaposlenima u prosveti omogući da pokreću i sprovode zajedničke onlajn projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu. Nastavnici iz Srbije su aktivni učesnici ovog portala. Trenutno je registrovano više od 3.770 nastavnika iz naše zemlje. Pomoću eTvining onlajn projekata, kao jednog od načina sprovođenja projektno orijentisane nastave, deca iz Srbije imaju priliku da na mnogo inventivniji, kreativniji i zanimljiviji način provedu čas, upoznaju se sa vršnjacima iz Evrope, nauče neki jezik i koriste različite IKT alate za kreiranje sadržaja.