Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  prisustvovao je danas radionici posvećenoj zdravoj ishrani dece koja je organizovana u Osnovnoj školi „Marija Bursać“ u okviru programa „Maksi školski karavan“.

Šarčević je istakao da je razvijanje svesti dece o važnosti očuvanja zdravlja jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da je u tom smislu jedan od ciljeva da budu obnovljene školske kuhinje.

On je ocenio da je trećina postojećih školskih kuhinja u dobrom stanju, dok je preostalim potrebno ulaganje.

Doneli smo Stručno uputstvo o kriterijumima i smernicama za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi. Time želimo da unapredimo kvalitet i način ishrane, kao i da razvojamo pravilne navike u ishrani kod osnovaca, rekao je ministar.

Šarčević je dodao da je Ministarstvo prosvete donelo i pravilnik koji bliže uređuje uslove za organizovanje ishrane i utvrđuje kvalitet obroka u osnovnoj školi, kao i Pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi.

Ministar je pozdravio projekat kompanije Delez Srbija i pozvao ostale društveno-odgovorne kompanije da se uključe u aktivnosti koje će doprineti većem kvalitetu obrazovanja i odrastanja dece u Srbiji.

Generalni direktor kompanije Delez Kvantan Roje kazao je da ta kompanija edukuje građane o zdravim navikama.

Posebno uključujemo roditelje i decu u naše aktivnosti kako bismo svi zajedno radili na tome da svaki dan pravimo zdravije izbore. Projekat Maksi školski karavan na jednostavan način pokazuje da deca mogu lako da prihvate zašto je važno da jedu povrće, ali i da to prenesu dalje, svojim roditeljima. To nam otvara prostor da zajedno menjamo statistiku i utičemo na njihove zdravije izbore, naveo je Kvantan Roje.

Više od 150 đaka Osnovne škole “Marija Busać” danas je imalo priliku da na zabavan i edukativan način nauči koliko je povrće važno i zašto je potrebno da ga jedu svaki dan.

Sa đacima je razgovarala i pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković.

Do sada je „Maksi školski karavan“ obišao 38 škola, a do aprila 2019. godine više od 15.000 đaka prvog razreda u 100 osnovnih škola širom Srbije proći će radionice u kojima će učiti o zdravoj ishrani.