Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Nišu da se sprovodi sveobuhvatna reforma obrazovanja u Srbiji i da je jedan od ciljeva tog ministarstva internacionalizacija obrazovanja.

Šarčević je rekao da je to način da visoko obrazovanje počne da zarađuje, da se još podigne ugled zemlje i pokrene novi investicioni ciklus, kao i da će to doprineti da mladi, naročito, oni najobrazovaniji ostanu u Srbiji.

On je istakao i da je cilj da se vrati slava visokom obrazovanju Srbije.

Namera  je da se jača infrastruktura, pre svega na visokom obrazovanju. Imamo ambiciju da vratimo slavu visokog obrazovanja od pre 30 godina kada je u Srbiji bilo na desetine hiljada stranih studenata, rekao je on.

Šarčević je ocenio da univerziteti iz Srbije imaju kapacitete da školuju strane studente.

On je pohvalio i sveobuhvatni napredak Niškog univerziteta za koji je rekao da je jedan od stubova visokog obrazovanja Srbije.

Ministar je naveo da se nastavlja ulaganje u infrastrukturu obrazovnih i naučnih institucija i da to pokazuje da je obrazovanje u Srbiji u ekspanziji.

Obnavljamo osnovne škole, srednje škole…Uvodimo nove smerove. Izuzetno je dobro što u Nišu deca  pokazuju sve veće interesovanje za matematiku, informatiku, fiziku. Gimnazije u Nišu napreduju intenzivno i jedne su od boljih, naveo je Šarčević.

Ministar prosvete i predsednica Vlade Srbije Ana Branabić obišli su danas radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka Niš a potom posetili Startap centar u Nišu.

Premijerka je tom prilikom položila i kamen temeljac za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu.

Polaganju kamena temeljca, osim predsednice Vlade Srbije i ministara prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, prisustvovali su i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kao i šefica predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.