Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da je njegova namera da se visoko obrazovanje podigne na još viši nivo.

On je ukazao na značaj održavanja konstitutivne sednice Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i dodao da će to telo imati tehničku  i svaku drugu podršku ministarstva.

Šarčević je podsetio i da je nedavno održana konstitutivna sednica Nacionalnog prosvetnog saveta i ocenio da sva tela, koja „objedinjuju na neki način nauku, prosvetu i ceo sistem obrazovanja, imaju dobru saradnju“.

Razni zavodi, centri imaju istu misiju da se kvalitet obrazovanja podigne na viši nivo, naveo je Šarčević .

Pričajući o visokom obrazovanju ne možemo zaobići oblast nauke i istraživanja. Mi smo na neki način premostili priču o mladim istraživačima. U pripremi je i zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti i poseban Fond za nauku, naveo je ministar.

Šarčević je rekao i da predstoji izrada  nove strategije razvoja obrazovanja za period od 2020.-2030. godine.

On je najavio i da će naredne nedelje biti konstituisan Upravni odbor Nacionalnog tela za akreditaciju.

Na današnjoj sednici za predsednika NSVO izabran je Bela Balint, za potpredsednike Branislav Jeremić i Ivan Radosavljević dok je za generalnog sekretara imenovana Gordana Kocić.