Studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji imaju dobar prosek, a slabijeg su imovinskog stanja, ministar prosvete Mladen Šarčević danas je uručio ugovore o stipendiranju u iznosu od 10.000 dinara mesečno, tokom narednih deset meseci.

Šarčević je istakao da Pravni fakultet ima lepu tradiciju da pomaže svojim studentima i da je jedna od retkih ustanova koja na ovaj način to čine.

Veoma je važno da se mladi ljudi što više stipendiraju na različite načine, rekao je Šarčević.

Kako je objasnio, na osnovu Zakona o studentskom i učeničkom standardu studenti će biti finansirani na osnovu tri modela – za sve dobre studente, za one koje privreda prepoznaje kao neophodne i one za one koje država smatra perspektivnim.

Drugi model uređuje poseban Zakon o dualnom obrazovanju na visokom, gde privreda prepoznaje šta joj je neophodno. To su najbolji modeli finansiranja  koje ćemo raditi za početak sa američkim i nemačkim kompanijama, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima treći model ostavlja prostor je stipendiranje veoma perspektivnih stvari.

Juče smo razgovarali predstavnicima Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, povodom 100 godina od osnivanja te ustanove, a na Šangajskoj listi se nalaze na 47. mestu, tehnologija hrane je 37. To su neke stvari koje želimo da podstaknemo, naglasio je Šarčević.

On je dodao da na Pravnom fakultetu postoji višedecenijska tradicija kvaliteta i dobrog učenja i da će to biti prepoznato i nagrađeno novima sistemom vrednovanja kvaliteta.

Kada je u pitanju naredna godina, ministar je naglasio da će se raditi na indikatorima merenja kvaliteta na svim univerzitetima u Srbiji, kao i na izradi Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Prvu fazu reforme strukovnih škola smo priveli kraju, do 20. januara će ceo prosek biti prikazan Vladi i javnosti, a cilj je da u novoj strategiji do 2030. promenimo model finansiranja kroz uvođenje većih obaveza države, ali i poslodavaca, naveo je ministar.

U januaru, prilikom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, biće potpisani sporazumi između beogradskog i novosadskog univerziteta i tri najbolja univerziteta u Rusiji, rekao je Šarčević.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković rekao je da je za taj fakultet čast i zadovoljstvo što pomaže studentima i da je ulaganje u studente ulaganje u budućnost Srbije.

On je naveo da će možda neki od nagrađenih studenata ostati na fakultetu, a kao najvažniji cilj fakulteta naveo je očuvanje tradicije.

Želim da diploma Pravnog fakulteta bude vredna, ne možemo se takmičiti sa nedostojnim takmacima, a studentima poručujem da kada završe ovaj fakultet imaju u perspektivu, naveo je Mirković.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu danas je dodeljeno 100 stipendija i to studentima druge godine 20, treće godine 30, četvrte 40 i studentima master studija 10 stipendija.