Srbija sprovodi značajne reforme obrazovnog sistema koje daju veoma dobre rezultate na svim nivoima obrazovanja, a saradnja sa drugim državama pomoći će nam da taj kvalitet podignemo na viši nivo, izjavio je danas ministar prosvete, nauke u tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na sastanku sa delegacijom Države Katar, koju je predvodio direktor Uprave za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Tarik bin Ali Faradž Al-Ansari, Šarčević je predložio da pored standardnih klauzula o saradnji, stipendiranju i razmeni studenata i profesora dve zemlje, taj odnos bude proširen i na preduniverzitetsko obrazovanje.

Dve delegacije dogovorile su da u narednom, što kraćem periodu, budu potpisani Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, sporazum o saradnji u oblasti tehnologija i inovacija u poljoprivredi, sporazum o bratimljenju Beogradskog univerziteta i Univerziteta u Dohi, kao i saradnja sa Katarskom fondacijom za volonterski rad, koja se bavi istraživanjem, razmenom eksperata i fokus joj je na visokom obrazovanju.

Vaše institucije i naše mogu da naprave i zajedničke ekspertske timove za sve vidove obrazovanja, koji će unaprediti sve vidove obrazovanja  u obe države, rekao je Šarčević.

On je dodao da je po odnosu kvaliteta i cene studija Srbija bez premca u Evropi. Ministar je pozvao Katar da uđe i u partnerstvo u projektu izgradnje Sremskih Karlovaca kao univerzitetskog centra Srbije.

Katarska delegacija pozvala je predstavnike Ministarstva prosvete da sledeće godine naša zemlja učestvuje na Svetskom samitu inovacija u obrazovanju (WISE) u Dohi.

Direktor Uprave za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Tarik bin Ali Faradž Al-Ansari rekao je da je Katar veoma zainteresovan za saradnju sa Srbijom kada je reč o obrazovanju i istakao da je to jedan od fokusa na kojem se zasniva međunarodna saradnja te zemlje.

Verujemo da će fokus na obrazovanju omogućiti da se stvori sposobna i produktivna generacija, koja će biti stubovi mira. To je istovremeno i preventivna politika Katara koja sprečava sukobe u budućnosti. Zato je ulaganje u obrazovanje i međusobno razumevanje veoma važno, rekao je Al-Ansari.