Onlajn kursevi na srpskom jeziku posvećeni akademskom integritetu, plagijatima i suzbijanju korupcije ubuduće će biti dostupni i predstavnicima svih univerziteta i fakulteta u Srbiji.

Kursevi sadrže filmove, dokumente, i informacije o akademskom integritetu. Pravi kurs je uvod u akademski integritet i bavi se pitanjima integriteta u opštem smislu, plagijatima i pitanjima suzbijanja korupcije, dok drugi stavlja naglasak na akademski integritet i na izradu akademskih radova, plagijarizam i pitanja koja se tiču suzbijanja korupcije u akademskom okruženju.

Sporazum kojim će svim fakultetima biti omogućeno da koriste ovaj materijal danas su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoj Mladen Šarčević i šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flešenkemper (Tobias Flessenkemper).

Ministar je izrazio zahvalnost Savetu Evrope na podršci u okviru različitih projekata.

Šarčević je kazao da je potrebno ubediti akademsku zajednicu da niko nema nameru da krši nivo njihove ostvarene autonomije i istakao da autonomija ne podrazumeva da je sve dozvoljeno.

On je dodao da je Ministarstvo prosvete formiralo više timova koji rade na kvalitetu i boljim indikatorima na visokom obrazovanju i novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, kao i na povezivanju visokih škola u strukovne akademije, gde je bilo primera lošeg ponašanja pojedinaca i rukovodstva.  

Ministar je ukazao da postoji odlična saradnja između Ministarstva prosvete, Nacionalnog prosvetnog saveta  i KONUS-a.

Šarčević je naveo da predstoji dosta posla kada je reč o kvalitetu na privatnim fakultetima.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flešenkemper je rekao da je ovaj projekat onlajn kurseva veoma važan jer je reč o integritetu.

On je izrazio nadu da će univerziteti vrlo brzo početi da koriste ovaj veoma koristan alat.