Moramo da promenimo svest kod mladih ljudi, da ne čekaju posao od države, već da krenu putem preduzetništva, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Šarčević je, na obeležavanju deset godina projekta „Evropska mreža preduzetništva“, rekao da je potrebno da mladi koriste i tu mrežu, kao i druge oblike koje im pružaju i ostale asocijacije, a pre svega Privredna komora Srbije.

Mi smo deo evropske porodice i moramo mnogo više da koristimo znanja i mogućnosti koje nam Evropska preduzetnička mreža pruža, rekao je ministar.

On je dodao da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja već deset godina sarađuje sa Evropskom preduzetničkom mrežom, ne samo u oblasti Horizonta 2020.

Itekako možemo još mnogo više da uradimo na polju dalje saradnje obrazovanja, nauke i privrede. To sada pokušavamo sistemski da rešimo, uvođenjem kroz kurikulume, kroz konkretne primere, počev od osnovne škole, rekao je Šarčević.

Ministar je podsetio da u srednjem obrazovanju već više od godinu dana primenjujemo sistem dualnog obrazovanja, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i da se to pokazalo kao veoma uspešan koncept.

Sada radimo na dualnom obrazovanju na visokom i pokušavamo da povežemo procese nauke i privrede. Otuda naši brojni instituti i fakulteti već imaju razvojne centre, kao i mogućnost da formiraju kompanije po novom Zakonu o visokom obrazovanju. Mnogi su to već uradili i već predstavljaju jednu malu zonu privrede unutar našeg sistema, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima program Horizont 2020 je veoma važan, jer su njegovi fondovi veoma veliki i najavio da je u pripremi i program Horizont Evropa u kojem Srbija mora da uzme značajniju ulogu.

Nama su dobri uzori Poljska i druge države koje su u skorije vreme bile blizu nas. Mi moramo da budemo mnogo ambiciozniji da bi se mnogo više tih sredstava iskoristilo, zaključio je Šarčević.

Projekat EEN mreža, koji finansira Evropska unija od 2008. godine, predstavlja jedan od najznačajnijih i najodrživijih projekata EU, koji se sprovodi u više od 60 zemalja sveta. To je ključni instrument EU strategije za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi.

EEN mreža okuplja 3.000 eksperata koji dolaze iz više od 600 organizacija.

U prethodnih 10 godina, više od 16.500 malih i srednjih preduzeća iz Srbije je koristilo usluge EEN poslovne mreže.

U Srbiji, za sprovođenje usluga EEN mreže, zadužen je Konzorcijum EEN Srbija čiji je koordinator Privredna komora Srbije, dok su ostale institucije u Konzorcijumu: Razvojna agencija Srbije, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Poslovni inkubator Novi Sad i Univerzitet u Nišu.