Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević učestvuje na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, koja je počela 12. novembra.

Na Generalnoj konferenciji Uneska učestvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ministr Šarčević će danas prisustvovati panelu posvećenom mobilnosti u visokom obrazovanju. Tom prilikom, ministri zaduženi za visoko obrazovanje izneće svoje stavove i iskustva o inkluzivnom obrazovanju, kao i kvalitetu visokog obrazovanja. Biće reči i o nacrtu Globalne konvencije o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju koja je predviđena da se usvoji na 40. Generalnoj konferenciji Uneska.

Ministar je ocenio da je Generalna konferencija mesto na kome se govori o vrlo ozbiljnim temama kada su u pitanju obrazovanje, nauka i kultura.

Zadovoljan sam što Srbija daje svoj doprinos, naveo je on i dodao da će delegacija Srbije imati bilateralne sastanke sa kolegama iz zemalja sa  kojima se razgovara o zajedničkim strategijama u reformi obrazovanja do 2030. godine.

Šarčević je istakao da će neke od tema na zasedanju biti priznavanje diploma, učenje dece u uslovima ekstremizma i napomenuo da Srbija ima jako dobre rezultate kada je reč o uključivanju dece migranata u obrazovni sistem.

On je podsetio da je prilikom nedavne posete Beogradu generalna sekretar Uneska Odri Azule upoznata sa naporima Srbije i da je bila zadovoljna onima što Srbija preduzima po tom pitanju.