Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je otvaranju izložbe „Rimski limes i gradovi u Srbiji“  u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti na kojoj se nalaze eksponati iz cele Srbije iz perioda rimske vladavine na Balkanu.

Ministar Šarčević ocenio je da je ova izložba „dobar uvod“ u međunarodnu naučnu konferenciju, o rimskom nasleđu kojoj će u septembru Srbija biti domaćin.

U Beogradu imamo priliku da pogledamo izložbu rimskog limesa. Granica Rimskog carstva prema delu sveta koji tada nije ulazio u to carstvo bila je duga  7.500 kilometara od Britanije, preko Rajne i Dunava do bliskog istoka i Afrike. Zaista je ostalo veliko kulturno blago u više kontinenata i država. Ovi spomenici rimske kulture čine deo svetske baštine, kazao je Šarčević.

On je zahvalio Galeriji SANU, kao i brojnim muzejima koji su omogućili organizovanje ove izložbe.

Jedan od organizatora izložbe, arheolog Miomir Korać, istakao je da je ključni zadatak arheologije da na osnovu pronađenih eksponata rekonstruiše jedno vreme.

On je pozvao građane da posete izložbu i upoznaju se sa životom u rimskim naseljima duž vojne granice carstva na prostorima današnje Srbije.

Akademik Mirjana Živojinović istakla je da su Rimljani iza sebe ostavili bogato kulturno nasleđe i da se to posebno može videti na lokalitetima na kojima su se nalazili gradovi Viminacijum, Sirmijum i Singidunum.

Na izložbi su prikazani grnčarija, odeća i oružje koje su koristile rimske legije u odbrani granica carstva, odnosno provincija Gornje Mezije i Donje Panonije, čija su središta bili Viminacijum (Kostolac), Singidunum (Beograd) i Sirmijum (Sremska Mitrovica).

Izložba „Rimski limes i gradovi u Srbiji“ biće otvorena do 10. Septembra, a posetioci mogu da vide  i slike rimske vojne granice, i naselja i utvrđenja, koja su izradili domaći umetnici pod nadzorom arheologa.

Organizator izložbe je Arheološki institut u saradnji sa muzejima iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Beograda, Požarevca, Negotina, Zaječara i Niša koji su ustupili eksponate.