Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladen Šarčević razgovarao je danas sa profesorom Fakulteta za bezbednost u Beogradu Darkom Trifunovićem koga je prestižni kineski Univerzitet FUDAN imenovao u naučno zvanje u rangu vanrednog profesora.

Među navedenim razlozima za imenovanje prof. dr Darka Trifunovića za višeg naučnog saradnika Univerziteta FUDAN su predavanja, radovi, ali i nekoliko registrovanih patenata iz polja bezbednosti.  Pre Trifunovića niko od profesora  i naučnika  sa prostora jugoistoka Evrope nije prijavio inovacije, odnosno patenate iz polja nauka bezbednosti.

Ministar Šarčević ocenio je da naučnici iz Srbije i profesori imaju značajne rezultate širom sveta, ali da je potrebno dodatno podstaći naučnike iz oblasti društveno humanističkih nauka.

Osim toga, Trifunović je i na Šangajskoj akademiji društvenih nauka izabran za koordinatora za jugoistok Evrope za Inicijativu Kina + 17.

 Ovo ne posmatram samo kao moj uspeh…Želim da podstaknem i druge kolege sa društveno humanističkih nauka, posebno mlađe da pišu radove u časopisima SCI (SCI) i SSCI  (SSCI)  liste, ostvaruju međunarodnu saradnju i rade na multidisciplinarnosti, kazao je Trifunović.