Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je danas da nema prečica za reformu obrazovanja i da je cilj tog procesa da mladi imaju razloga da ostanu u Srbiji.

Na panelu u okviru 19. Ekonomskog samita posvećenom novim nacionalnim ciljevima u periodu od 2020-2030. godine, Šarčević je rekao da kvalitet obrazovanja mora da bude presudan.

On je ocenio da su za svaku zemlju ljudski resursi najbitniji, da kvalitet obrazovanja počinje od predškolskog uzrasta, da su reforme u toj oblasti dugotrajne i da ih trenutno prati intenzivan proces digitalizacije.

Ministar je podsetio da se izdvajaju velika sredstva kako bi se podigla infrastruktura i povećao obuhvat dece kada je reč o predškolskom obrazovanju.

Šarčević je ukazao da se na primer kroz reformu osnovnog obrazovanja bitno menja način procesa nastave i učenja i da se primenjuje učenje kroz ishode, a ne samo puko reprodukovanje sadržaja.

Naveo je i da je usvojen i Zakon o dualnim studijama, a da se radi na strategiji obrazovanja i nauke do 2030. godine.

Ministar je ocenio i da su u oblasti nauke napravljeni možda najveći pomaci i podsetio da je usvojen Zakon o Fondu za nauku, kao i Zakon o nauci i istraživanjima.

Nacionalna strategija za ostvarivanje privrednog rasta u narednoj deceniji i jačanje bankarskog sistema, pristupanje Srbije EU i perspektive Unije u svetlu Bregzita, neke su od tema kojima će se 7. i 8. oktobra u Beogradu baviti učesnici 19. ekonomskog samita Republike Srbije, u organizaciji TGI Group International.