Uvodimo dualno obrazovanje jer želimo da stvorimo uslove da mladi ostanu u Srbiji, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Tokom obilaska Osnovne škole „Živko Tomić“ u Donjoj Šatornji kod Topole i Srednje škole „Kralj Petar Prvi“ u Topoli, Šarčević je rekao da su dualno obrazovanje i razvoj preduzetničkog duha značajni na nivou srednjih škola, ali i u visokom obrazovanju, jer će omogućiti smanjenje nezaposlenosti i brži razvoj srpske ekonomije.

Svaki region u Srbiji ima svoje specifičnosti i zato je potrebno da, u saradnji sa lokalnom samoupravom, obrazujemo decu u onim profilima koji će im omogućiti da nakon školovanja nađu posao i ostanu u svojoj sredini, rekao je Šarčević.

On je dodao da Ministarstvo prosvete sa akademskom zajednicom i privredom, radi i na uvođenju dualnog obrazovanja u visokom školstvu.

Dualno obrazovanje obezbeđuje uslove za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija učenika i studenata u skladu sa potrebama tržišta rada, rekao je Šarčević.

Ministar prosvete je naveo i da je na godišnjoj skupštini Svetske banke koja je nedavno održana na Baliju istaknuto da ljudski resursi postaju sve značajniji faktor kada se meri ulaganje u razvoj neke zemlje.

Novi indeks ljudskog kapitala meri koliko zemlje gube u pogledu ekonomske produktivnosti nedovoljnim investiranjem u svoje ljude. Srbija je prema podacima za prošlu godinu pozicionirana iznad proseka za region.

Ljudski resurs je sada značajniji faktor, kazao je on i dodao da je Srbija kada je reč o TIMS istraživanju koje se bavi matematičkim postignućima na 27 mestu.

Šarčević je ocenio da će se veći napredak videti kada se svi reformski procesi u obrazovanju završe, kao i da će se to odraziti i na bolje rezultate Pisa testiranja.

Ministar prosvete danas je u OŠ „Živko Tomić“ u Donjoj Šatornji prisustvovao kreativnoj radionici učenika te škole koji već godinama prave poklone, a zatim ih prodaju u humanitarne svrhe.

 

On je obišao i radove na izgradnji nove fiskulturne sale i prisustvovao digitalnom času srpskog jezika.

 

U Srednjoj školi „Kralj Petar Prvi“ ministar je sa rukovodstvom razgovarao o razvoju dualnog obrazovanja i uvođenju novih obrazovnih profila, imajući u vidu da Topola ima dve fabrike – voćaru u Jarmenovcima i modnu konfekciju u Topoli.

 

Tokom obilaska škole bilo je reči i o izgradnji učeničkog doma, jer veliki broj učenika ne živi u Topoli.