Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je danas da punopravno članstvo Srbije u programu Erazmus plus, između ostalog, otvara dodatni prostor za učestvovanje studenata i učenika u programima razmene.

Srbija sada ima veći kapacitet jer je postala projektna zemlja. To je od velikog značaja za obrazovne ustanove u našoj zemlji, rekao je Šarčević tokom razgovora sa predsednikom Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport parlamenta Češke Vaclavom Klausom.

Ministar prosvete je ocenio da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri, ali da postoji prostor za proširenje obrazovne i naučne saradnje.

On  je podsetio da je otvoren Centar za kulturu i jezike u Tršiću u kome se, kako je rekao, posebna pažnja posvećuje slovenskim jezicima.

To je sada jedno dobro mesto za razmenu učenika i studenata ali i prostor za nastavne sadržaje koji mogu da predstave češki jezik i kulturu, naveo je Šarčević.

Sagovornici su ukazali da postoji jaka kulturna i istorijska veza dva naroda.

Vaclav Klaus je rekao da sve intenzivnije bilateralne posete državnih zvaničnika svedoče o unapređenju saradnje.  

On je rekao da Češka planira određen broj stipendija za obrazovanje studenata iz Srbije, kao i da se radi na podsticanju razmene učenika srednjih škola.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretari Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Vladimir Popović i Viktor Nedović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković i ambasador Češke u Republici Srbiji Tomaš Kuhta.