Potrebno je da visoko obrazovanje povežemo sa privredom, na način kako to rade uspešnije zemlje od Srbije, i zato Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja intenzivno radi na izradi Zakona o dualnom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama, poručio je danas resorni ministar Mladen Šarčević.

Šarčević je, na svečanom otvaranju farmaceutske „čiste sobe“ na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, rekao da u tom pogledu imamo dobre mentore.

Pokazali smo na srednjem nivou obrazovanja da to odlično funkcioniše i mislim da ćemo to uspeti i na visokom, rekao je Šarčević.

Na Tehnološko-metalurškom fakultetu danas je otvorena Farmaceutska čista soba, što će omogućiti studentima da steknu praktična znanja koja se primenjuju u farmaceutskoj industriji.

Kako je najavio, predlog Zakona o dualnom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama trebalo bi da pred narodnim poslanicima bude u februaru sledeće godine.

Istraživali smo tržište, osluškivali potrebe kompanija i mnoge oblasti će biti veoma vidno uključene u samom početku primene tog zakona. Nemačko visoko obrazovanje nam je tu najbliže i sa njima imamo najvišu saradnju, najviše sa pokrajinom Baden-Virtemberg, ali sarađujemo i sa drugim regijama“, objasnio je Šarčević.

Ministar je dodao i da je prošle nedelje u izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju jasno precizirano da svaka visokoškolska ustanova mora da ima Savet poslodavaca koji će biti veza sa privredom.

On je konstatovao da Savet poslodavaca na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu dobro funkcioniše i da je to dobar putokaz „koga treba da odškolujemo za potrebe privrede“.

Šarčević je naglasio i da Ministarstvo radi na povećanju prostornih kapaciteta fakulteta, kako bi što više studenata iz inostranstva došlo u Srbiju da studira.

„Čista soba“, koja je danas otvorena na TMF-u, omogući će studentima da steknu praktična znanja koja se primenjuju u farmaceutskoj industriji. Njenu izgradnju i opremanje obezbedilo je 17 kompanija, a vrednost donacije iznosila je oko 40.000 evra.

Tehnološko- metalurški fakultet i kompanija Hemofarm pre dve godine počeli su saradnju kako bi unapredili nastavni program na smeru Farmaceutsko inženjerstvo.

Projekat je pokrenut jer je uočeno da mladim inženjerima koji se zaposle u Hemofarmu treba više od šest meseci dodatne edukacije kako bi se prilagodili realnom radu u savremenoj industriji.

Zajedničkom saradnjom unapređen je nastavni program na smeru Farmaceutsko inženjerstvo. Studenti su dobili priliku da uče u pogonima Hemofarma i upoznaju se sa najnovijim tehnologijama, TMF je dobio kvalitetniji studijski program, a Hemofarm inženjere koji su spremni za rad čim izađu sa fakulteta.