Jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvete je dalji razvoj nauke, posebno njena veza sa privredom, kao i osnivanje novih naučnih instituta, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Tokom sastanka sa rukovodiocem Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije Mariom Gvadamilasom, sa kojim je razgovarao o reformama koje Republika Srbija sprovodi u oblasti nauke, istraživanja i razvoja, Šarčević je rekao da je jedan od ciljeva i podizanje kvaliteta visokog obrazovanja i njegova internacionalizacija.

Ministar je podsetio da je krajem prošle godine usvojen Zakon o Fondu za nauku, da su obezbeđena osnovna sredstva za njegovo funkcionisanje i da se sada traži trajno rešenje za objekat u kojem će ta institucija da radi.

Kada je reč o Zakonu o nauci i istraživanjima Šarčević je istakao da su javne rasprave bile veoma iscrpne, ali da je to pomoglo da se napravi dobar dokument koji uvažava stavove i potrebe naučne zajednice.

Očekujem da na Vladi bude do kraja maja, a zatim u Parlamentu tokom juna, rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao i na činjenicu da je, na osnovu veoma strogih kriterijuma, prošle godine u prvi posao uključeno i 1.000 mladih istraživača, kao i da je obezbeđen fond za istraživače koji žele da se iz inostranstva vrate u Srbiju.

Uključili smo i 100 istraživača mlađih od 30 godina, koji su tek upisali doktorske studije. To su mere kojima mladima poručujemo da o njima brinemo, rekao je Šarčević.

Predstavnicima delegacije Svetske banke najavljeno je i da će Fond za nauku ove godine raspisati dva poziva – jedan u vezi sa podrškom mladim istraživačima, i drugi koji će podržati saradnju naučnika u Srbiji sa srpskim naučnicima u dijaspori.

Gvadamilas je pohvalio Srbiju konstatujući da je učinjen dobar napredak u oblasti nauke, istraživanja i razvoja. On je istakao da je posebno važan napredak koji je učinjen kada je reč o institutima i da razume da je potrebno vreme da bi se videli određeni rezultati.