Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je danas uspeh tokom školovanja studentima Učiteljskog fakulteta koji su upisali prvu godinu tog fakulteta u školskoj 2019/2020. godini.

Učiteljski fakultet edukuje kadrove kojima je potreban entuzijazam. Uloga učitelja u školovanju učenika je mnogo veća od obrazovne. Učitelji treba da pruže najbolje obrazovanje, ali u velikoj meri utiču na proces formiranja mladih ličnosti, rekao je Šarčević na svečanosti na Učiteljskom fakultetu.

On je kazao da budući učitelji decu treba da uče da primenjuju nova znanja, ali i pripreme ih za ambijent u kojem su informativne tehnologije sve prisutnije.

Šarčević je najavio je da će uskoro Srbija biti sasvim prekrivena digitalnim učionicama, kao i da  bi od naredne školske godine informatika trebalo da bude uvedena od prvog razreda osnovne škole.

Dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić je poručio budućim učiteljima da kod dece podstiču istraživački duh i sposobnost zaključivanja umesto da troše energiju na samo memorisanje znanja.

Više od 80 odsto karaktera formira se do 10. godine života, zato je velika odgovornost na roditeljima, ali i učiteljima i vaspitačima, rekao je Mandić, navodeći da je poziv učitelja jedan od najplemenitijih, ali i najtežih.