Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je danas da će se početkom naredne sedmice pred poslanicima Skupštine Srbije naći Predlog zakona o nauci i istraživanjima koji predstavlja krovni zakon u toj oblasti.

Ministar je dodao da se tim zakonom uređuje sistem nauke i istraživanja u Republici Srbiji i obezbeđuje kvalitet i razvoj naučnoistraživačkog rada.

Mi ulazimo u parlament u utorak. Sve je prošlo i javne rasprave i sednica Vlade Srbije i na kraju dolazimo do tog zakona gde ćemo imati priliku da sve vidove nauke finansiramo na dva načina, ali da ne koče jedni druge, rekao je Šarčević  u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu gde je danas održana svečanost povodom 100 dana rada Fonda za nauku Republike Srbije.

Tom prilikom objavljen je i poziv za prvi program Fonda za nauku koji je namenjen mladim naučnicima, a ministar Šarčević pohvalio je sve što je taj fond uradio u prvih 100 dana rada.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija menja i da svi u svetu to prepoznaju, navodeći da ova vlast radi da Srbija bude zemlju „u kojoj se ostaje i gde mladi ne sanjaju snove, već ih ostvaruju“.

Ulaganje u nauku i kulturu je najbolji, najefikasniji način investiranja u budućnost. U poslednje četiri godine budžet za nauku je povećan čak 36 odsto, značajno će se povećati već sledeće godine u odnosu na ovu, rekla je Brnabić.

Ona je, govoreći o rezultatima u toj oblasti, istakla da je ponosna što je Srbija u CERN-u, kad to nisu ni sve članice Evropske unije, da se trenutno grade dva naučno tehnološka parka, u Novom Sadu i Nišu, proširuje Fakultet organizacionih nauka, Institut za fiziku, kao i da će se u Novom Sadu graditi evropski Centar za izvrsnost, kakvih je malo u Evropi.

Brnabić je iskoristila priliku da „zahvali još jednom“ ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i njegovom timu na svim „uspesima a posebno na tome što su bili hrabri da krenu u reformu i sprovedu za tri godine nešto što većini drugih ne bi bilo dovoljno ni deset godina“.

Na svečanosti je govorila i v.d. direktorka Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić koja je rekla da je poziv koji je danas otvoren namenjen svim mladim naučnicima i da ne postoje zadate teme.

Prema njenim rečima, reč je o programu koji će biti otvoren do 2. septembra, a koji je namenjen istraživačima koja su na početku svoje karijere, dok će projektni budžeti biti do 200.000 evra. Milica Đurić Jovičić dodala je da je maksimalno trajanje projekata dve godine.

Očekujemo početak realizacije 15. novembra, ako ne i pre toga, a planirani dvogodišnji projekti će se završiti do 15. novembra 2021. godine: Tokom leta ćemo organizovati radionice koje su posvećene pisanju projekata, kao i odgovaranje na sva pitanja koja budu imali mladi istraživači, navela je ona.

Ona je kazala da će vrednovanje projekata biti kroz dva stepena.