Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je danas u Rektoratu Univerziteta u Beogradu uručivanju priznanja koja Centar za promociju nauke dodeljuje pojedincima i ustanovama čiji su projekti doprineli promociji, popularizaciji i unapređivanju nauke.

Šarčević je istakao da je Republika Srbija preduzela niz konkretnih mera za osnaživanje nauke i dodao da je samo u 2018. godini, budžet za nauku povećan 15.2%.

Prepoznate su vodeće naučne institucije u zemlji, redefinisana je i osnažena njihova uloga kroz statuse instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Posle više od četiri decenije pauze, osnovan je jedan nov naučni institut, bez gašenja postojećih. Stvorena je, i proširuje se, infrastruktura neophodna za konverziju naučnih rezultata u proizvode i tehnologije kroz naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačak, kazao je on.

Ministar je naveo i da je u poslednje četiri godine raspisano više od 20 poziva i konkursa za strateške, inovacione i bilateralne projekte, uz stabilno finansiranje preko 700 projekata kroz tri programa.

Naučna infrastruktura je dodatno osnažena strateškim projektima Vlade Republike Srbije. Sproveden je konkurs za angažovanje preko hiljadu najboljih studenata kako bi se sprečio njihov odlazak u inostranstvo i obezbedila dugoročna održivost naučnog sektora, rekao je Šarčević.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Živoslav Tešić ocenio je da sredstva uložena u promociju nauke a koja su transferisana preko Centra za promociju nauke odlaze u prave ruke.

Srbija je mala i nerazvijena država, ali naporima resornog ministarstva se trudi da obezbedi maksimalna sredstva za razvoj nauke. U svetu interneta teško je zainteresovati mlade i vratiti ih na obrazovanje i nauku, rekao je Tešić.

Vršilac dužnosti direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić  rekao je da mu je čast da uruči priznanja ovogodišnjim dobitnicima.

Znajući da time nagrađujemo ljude pune entuzijazma i elana ali i sa druge strane decu, učenike, studente koji će biti neposredni korisnici tog entuzijazma i elana. Svima vama koji se bavite promocijom i popularizacije ja se zahvaljujem i želim vam da istrajete u tome, rekao je on.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko Centra za promociju nauke već osmu godinu proslavlja nacionalni Dan nauke, 10. jul. Dan nauke je proglašen uredbom Vlade Srbije iz 2010. godine, obeležava se na dan rođenja istaknutog srpskog naučnika, Nikole Tesle.

Centar za promociju nauke dodeljuje priznanja organizacijama i pojedincima koji su učešćem na Javnom pozivu za finansiranje projekata promocije nauke pokazali originalne ideje i koji će tokom naredne godine razvijati svoje projekte.

Centar za promociju nauke kontinuirano od 2011 raspisuje ovakve pozive. Od 2011 pa do danas ukupno je odobreno i finansirano 415 projekata i izdvojeno 96 miliona dinara.