Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević pozdravio je danas  učesnike Evropskog takmičenja učeničkih kompanija koje se do 19. jula održava u Beogradu i istakao da se preduzetništvo mladih u Srbiji intenzivno razvija.

 Mislim da je ovo jedna odlična slika Srbije, kao zemlje gde se veoma intenzivno razvija preduzetništvo mladih. Mi smo svim našim sistemskim zakonima postavili nove paradigme, tako da od osnovne škole imamo predmet tehnika i tehnologija sa preduzetništvom. Uveli smo Zakon o dualnom obrazovanju, podstičemo razvoj učeničkih i studentskih kompanija, kazao je ministar.

On je rekao da više od 250 srednjih škola ima đačke kompanije i dodao da se razvija koncept učeničkog zadrugarstva.

Naročito se mnogo radi i na visokom obrazovanju kada je u pitanju preduzetništvo, kazao je on i dodao i da se Vlada Srbije i resorno ministarstvo izuzetno zalažu za razvoj ovog koncepta.

Šarčević je poželeo svim učesnicima uspeh na takmičenju i prijatan boravak u Srbiji i u Beogradu i poručio da treba da pobedi najbolji tim.

Na Obilićevom vencu danas je u okviru Evropskog takmičenje učeničkih kompanija, održan sajam na kome su timovi srednjoškolaca izložili svoje proizvode i usluge. U Beogradu se održava takmičenje na kome učestvuje 39 timova iz 37 evropskih zemalja. Sajam su danas posetili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasador SAD Kajl Skat i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Srbiju će na takmičenju predstavljati učenička kompanija „Gruv strit“ (Groove street) iz Pete ekonomske škole „Rakovica“ iz Beograda.