Svečanom akademijom i otvaranjem Konfucijive učionice namenjene izučavanju kineskog jezika i kulture, Karlovačka gimnazija, obeležila je danas 227 godina od osnivanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na svečanosti u Sremskim Karlovcima da je ulaganje u obrazovanje jedan od prioriteta tog ministarstva i Vlade Srbije, jer je znanje najvažniji resurs svakog društva.

On je istakao i da Ministarstvo prosvete zajedno sa Vladom Srbije, pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama  već ulaže u obnovu mnogih srednjih škola u Srbiji, navodeći primer gimnazija u Surdulici, Senti i Karlovcima.

Šarčević je najavio i da će ulaganja u obrazovne ustanove biti nastavljena i naredne godine.

Zadatak nam je da poboljšamo uslove za rad i učenje, da podignemo kvalitet nastavnog programa, da, između ostalog, gradimo nove učeničke domove…, rekao je ministar prosvete.

On je ponovio da se radi i na tome da srednje obrazovanje postane obavezno i da će to dovesti do još većeg ulaganja države u obrazovni sistem.

Šarčević je podsetio i da je Vlada Srbije osnovala je Radnu grupu koja će raditi na izradi Zakona o Sremskim Karlovcima, sa ciljem očuvanja kulturnog ambijenta, ali i izgradnje Univerziteta u Sremskim Karlovcima.

To je zadatak i veliki poduhvat od nacionalnog značaja na kome ćemo zajedno raditi u budućnosti, rekao je ministar Šarčević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da je danas veliki dan za Karlovačku gimnaziju, ali i celokupno srpsko obrazovanje i istoriju.

Značaj ove gimnazije je bio i ostao nemerljiv, rekao je on i podsetio da su se tu školovali prvi moderni srpski intelektualci poput Borislava Mihajlovića Mihiza, Branka Radičevića, Jovana Sterije Popovića, Sime Milutinovića Sarajlije, Đorđa Natoševića.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i savetnik ministra prosvete Aleksandar Pajić i šefica Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.