Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa rektorom Fakulteta za međunarodno obrazovanje Hebei univerziteta za ekonomiju i biznis Đi Liangangom o saradnji u oblasti obrazovanja na nivou provincije Hebei i Republike Srbije.

Dekan Fakulteta za međunarodno obrazovanje Hebei univerziteta za ekonomiju i biznis zatražio je podršku ministra prosvete da u Beogradu bude formiran Institut Konfučije.

Imamo iskustva sa takvim institutima i u drugim zemljama. Na primer u Zambiji, koji kao model već ističe i Vlada Kine, rekao je Đi Lingang. On je dodao da u okviru jednog univerziteta može biti formiran samo jedan ovakav institut.

Ministar Šarčević rekao je da  podržava inicijativu za formiranje Instituta Konfučije u Beogradu.

On je rekao da je na Univerzitetu u Novom Sadu već formiran takav institut i da je tu fokus na učenju kineskog jezika.

Šarčević je dodao i da se u oko 100 škola u Srbiji uči kineski jezik.

Prema njegovim rečima, saradnja bi kada je reč o univerzitetskoj saradnji,  dobar partner Fakulteta za međunarodno obrazovanje Hebei univerziteta za ekonomiju i biznis bio Ekonomski fakultet u Beogradu, kao i drugi koji se bave ekonomijom i biznisom.

Sastanku sa kineskom univerzitetskom delegacijom su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva prosvete Ana Langović Milićević i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.