Predstavnici Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „I. M. Gubkin“, Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta i Naftne industrije Srbije a.d. potpisali su danas međusobne memorandume koji će u narednom periodu značajno povećati saradnju u oblasti obrazovanja, razvoja naučnih istraživanja i razmene znanja između Srbije i Ruske Federacije.

Kako je istakao ministar prosvete, nauke u tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sporazumi koji su danas potpisani dokaz su činjenice da su srpsko obrazovanje i nauka veoma cenjeni u svetu.

Naučna i akademska razmena sa prestižnim svetskim univerzitetima i rad na zajedničkim naučno-istraživačkim projektima, pomoći će da visoko obrazovanje u Srbiji podignemo na viši nivo, rekao je Šarčević.

On je objasnio da će saradnja sa univerzitetima najvišeg ranga Ruske Federacije, dovesti do veće razmene istraživača, nastavnog i administrativnog osoblja, studenata svih nivoa studija.

Predviđeno je da radimo i na zajedničkim istraživačkim projektima, da učestvujemo na seminarima i drugim akademskim skupovima, da imamo posebne kratkoročne akademske programe i programe stručnog usavršavanja, rekao je Šarčević.

Memorandumom o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas (nacionalni istraživački institut) „I. M. Gubkin“ predviđeno je i da novosadski Tehnološki fakultet i ruski univerzitet osnuju zajednički program na master akademskim studijama.

Polaznici bi dobili dvostruke diplome – Tehnološkog fakulteta i Univerziteta Gubkin. Master akademske studije bi trajale dve godine i obrazovale bi naftno-petrohemijske inženjere, precizirao je Šarčević.

On je podsetio da je Srbija od 1. januara ponovo postala članica CERN-a, ali i da je takođe članica Dubne, odnosno Objedinjenog instituta za nuklearno istraživanje u tom ruskom gradu, naučnog giganta čiji je glavni zadatak da istražuje teške elemente.

Sledeći korak nam je i da povežemo i Naučno-tehnološki park u Beogradu sa Skolkovo inovacionim centrom iz Moskve, najavio je Šarčević.

Ministar je dodao i da će poseta delegacije iz Rusije da se iskoristi i kako bi se razgovaralo o saradnji i sa Moskovskim državnim institutom međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije

Razmena studenata, profesora, istraživača, rad na zajedničkim projektima, evaluacija kvaliteta srpskih univerziteta u saradnji sa najprestižnijim ruskim, kineskim, zapadnoevropskim i američkim fakultetima, to će sve doprineti da naš obrazovni sistem i nauka napreduju, zaključio je Šarčević.

Kompanija NIS a.d. memorandumima o saradnji sa Univerzitetom u Beogradu i Novom Sadu predvidela je unapređivanje različitih vidova povezivanja naučnog rada koji se obavlja u okviru Univerziteta sa poslovnim aktivnostima NIS-a (školovanja stručnjaka NIS-a na svim nivoima visokog obrazovanja, naučna istraživanja, naučno-konsultativne usluge…).

Sa Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom i Gubkin univerzitetom NIS je dogovorio saradnju i razvoj međunarodnih veza u oblasti obrazovanja i naučne delatnosti, razvoj naučnih istraživanja, obezbeđivanje uslova za stvaranje partnerskih odnosa između Rudarskog univerziteta i univerziteta u Srbiji, razmenu studenata, profesora i istraživača…

Ruski državni univerzitet za naftu i gas „I. M. Gubkin“ je vodeća institucija u sistemu visokog obrazovanja nafte i gasa u Rusiji. Osnovao ga je 1930. istaknuti naučnik i akademik Ivan Gubkin, a 2010. je dobio status Nacionalnog istraživačkog univerziteta.

Sanktpeterburški rudarski univerzitet ove godine obeležava 246 godina od osnivanja, a osnovan je dekretom carice Katarine II. Više od 93 odsto nastavnika fakulteta imaju akademski status kandidata ili doktora nauka, što je jedna od najviših stopa među univerzitetima u Rusiji.