U Srbiji stvaramo kvalitetno obrazovanje, sposobnu decu koja će misliti svojom glavom, a đačke zadruge su jedan od koraka ka ispunjenju tog cilja, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Otvarajući savetovanje o učeničkim zadrugama u OŠ „Kralj Aleksandar I“, u Požarevcu, Šarčević je istakao da su đačke zadruge višestruko korisne jer su zasnovane na aktivnom učenju.

Kako je objasnio raznovrsnošću programa koji nude i ostvaruju, nepresušni su izvori ideja i mogućnosti povezivanja nastavnih sadržaja sa praktičnom nastavom.

Učeničke zadruge važan su deo obrazovno-vaspitnog rada u školama, kojima se razvijaju potencijali i radne navike učenika, razvija preduzetnička kompetencija i jača motivacija za proizvodnim i radnim procesima, samopouzdanje i svest o vlastitim interesovanjima i mogućnostima, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima opredeljenost za buduće zanimanje, spoznaja vlastitih sposobnosti i sklonosti samo su neki od zadataka koje ima učeničko zadrugarstvo u našim školama.

U Srbiji ima mnogo dobrih ideja, poput srednjih škola koje rade softver, koje prave prehrambene i hemijske proizvode, koje pomažu društvenoj zajednici, zaključio je ministar.