Reformom obrazovanja, boljim platnim sistemom koji vrednuje kvalitet rada, povećavanjem fondova za stipendije i ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu stvaramo uslove da mladi ostanu u Srbiji, poručio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

Na svečanosti povodom dana Mačvanske srednje škole u Bogatiću i otvaranju fiskulturne sale čija je izgradnja koštala 129 miliona dinara, Šarčević je ukazao na činjenicu da je trenutni budžet za prosvetu veći nego prethodnih godina i naglasio da očekuje da budžet za 2019. bude rekordan i veoma razvojan.

Stvaramo dobre uslove za ostanak mladih ljudi u Srbiji. Povećavamo fondove za stipendije, sprovodimo dualno obrazovanje, gde u prvoj godini u sistemu imamo 4.500 učenika, što stvara mogućnost za njihovo zapošljavanje i siguran posao, rekao je Šarčević.

Ministar je podsetio da se posle više decenija u sektor obrazovanja uvode platni razredi kojim se prosvetni radnici izjednačavaju sa ostalima u javnom sektoru, a istovremeno im omogućava da kvalitetom svog rada dostignu mnogo veća primanja, na nivou profesora univerziteta.

Kada je reč o reformi u obrazovanju, ona ide uzlaznom linijom, podvukao je Šarčević.

Kada je reč o fiskulturnoj sali, koja je ove godine opremljena sportskom opremom i rekvizitima i za koju se čeka upotrebna dozvola, ministar je rekao da je taj objekat za ponos mačvanske regije.

Ovo je odličan objekat koji može da se koristi, ne samo kao fiskulturna sala, već mnogo šire, kao sala za brojne sportove i kulturno-umetničke manifestacije, rekao je Šarčević i dodao da je u poslednje dve godine izgrađeno i obnovljeno 180 objekata na svim nivoima obrazovnog sistema.

Svečanosti su prisustvovali i direktorka predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, prva direktorka „Mačvanske srednje škole“ Roksanda Gladović i sadašnja direktorka škole Milica Dražić.