Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoje Mladen Šarčević poručio je večeras da svi napori u reformi obrazovnog sistema idu u pravcu da mladima stvaramo uslove koji će im omogućiti znanje neophodno da obezbede sreću i blagostanje sebi i celoj zajednici.

Šarčević je, obraćajući se na Svetosavskoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, rekao da je kvalitetno obrazovanje siguran put ka uspehu i ka društvu koje razvija i pravi ravnotežu između savremenih tokova i tradicionalnih vrednosti.

To je put ka društvu koje čuva svoj identitet i tekovine predaka. Takve vrednosti nam je ostavio i Svet Sava, kao putokaz koji treba da sledimo, poručio je Šarčević.

Ministar je naglasio da je prošlo 800 godina otkako su Nemanjići Srbiju uveli u evropske narode.

Danas se ponovo pridružujemo evropskoj zajednici naroda. Rešili smo da unapredimo svoju državu, zbog nas samih, zbog naše dece i omladine, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima oblast obrazovanja i nauke je značajno uznapredovala u poslednjem periodu i upravo nam evropske i međunarodne institucija odaju priznanje zbog zavidnih rezultata koje smo za kratko vreme postigli u ovim oblastima.

U nekim segmentima, obrazovne reforme koje vode ka ostvarivanju strategije obrazovanja su prešle 90 odsto“ očekivane realizacije, rekao je ministar.

On je podsetio da je obnovljeno i opremljeno više od 1.000 objekata, da je reformisan plan i program za prvi i peti razred osnovne škole, da su evropske institucije i međunarodni partneri ocenile kurikulum za predškolsko obrazovanje kao jedan od najboljih u Evropi.

Dualno obrazovanje je našlo na opšte odobravanje učenika, njihovih roditelja kao i kompanija. Uveliko smo odmakli u projektu nacionalne mature. Skoro da je završena organizaciona reforma visoko-strukovnih škola kao i njihovo prerastanje  u strukovne akademije“, rekao je Šarčević.

Ministar je dodao da ukazao na činjenicu da je pokrenut proces internacionalizacije naših studijskih programa, da je donet novi Zakon o fondu za nauku i uvećan budžet za istraživanja.

Završavamo Naučno-tehnološki park u Novom Sadu i započeli smo novi u Nišu. Uključili smo više od 1.100 mladih naučnika u prvi posao, a cilj nam je da se bolje povežemo sa našom naučnom dijasporom. Postali smo punopravni članovi CERN-a i ERAZMUS, rekao je Šarčević.

On je naglasio da su deci i mladima stvaramo uslove koji će im omogućiti sticanje znanja neophodnih da bi obezbedili sebi sreću i blagostanje, ali i doprineli celoj našoj zajednici.

Naš zadatak je da im stvaramo uslove u kojima će svaka naredna godina biti godina uzleta, zaključio je Šarčević.