Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović potpisali su danas u tom gradu Sporazum o saradnji kojim se definišu zajedničke aktivnosti podrške školama u osnivanju i radu učeničkih zadruga.

Ministar Šarčević rekao je da je Požarevac prvi grad u Srbiji u kome su sve osnovne i srednje škole osnovale zadruge.

On je ocenio da su škole u Požarevcu veoma dobro razumele reforme u prosveti i da su pozitivan primer dobro organizovanog zadrugarstva i da mogu biti uzor ostalim školama u Srbiji.

Danas je jako važan dan i za grad Požarevac, ali i za obrazovanje u Srbiji.  Iako to možda nije vidljivo na prvi pogled mnogi reformski ciljevi obrazovanja ogledaju se upravo u osnovanju učeničkih zadruga, odnosno učeničkih kompanija, kazao je on.

Prema njegovim rečima, u budžetu ministarstva za narednu godinu opredeljena su i sredstva za podršku i razvoj zadrugarstva.

Šarčević je prethodno posetio OŠ „Sveti vladika Nikolaj“ u Bradarcu i Srednju poljoprivrednu školu sa domom učenika „Sonja Marinković“ na teritoriji opštine Požarevac. Reč je o školama koje imaju uspešne učeničke zadruge sa više sekcija kroz koje učenici razvijaju preduzetničke sposobnosti.

Učenička zadruga ,,Deca Stiga“ OŠ ,,Sveti vladika Nikolaj“ počela je da radi u oktobru prošle godine i ima šest sekcija: za poljoprivredu; za nabavku udžbenika i školskog pribora; za razvoj učeničkog preduzetništva kroz projektnu nastavu; za praćenje javnih poziva i konkursa; za organizaciju rada učeničke kuhinje i za društveno-humanitarni rad.

Ministar Šarčević danas je imao priliku da vidi digitalnu knjižaru preko koje učenici nabavljaju pribor i opremu.

Posredstvom  zadruga mogu mnogi poslovi da se urade i da korist imaju i nastavnici i učenici. Na primer u nabavci udžbenika rabat umesto posredniku sada može da ostane zadrugama, a kroz rad u zadrugama deca stiču i radne navike, rekao je ministar.

Ministar je posetio i Srednju poljoprivrednu školu sa domom učenika „Sonja Marinković“  koja je nedavno obeležila 147 godina postojanja. U okviru Poljoprivredne škole nalazi se, između ostalog, pogon za pravljenje zimnice, ali i pekara. Deo proizvoda plasira se na tržište, a deo se koristi u Domu učenika.

U  sportskoj sali te škole danas je održan prvi sajam učeničkih zadruga, gde su na 15 štandova izloženi proizvodi koje su osmislili i napravili učenici. Gosti sajma bile su i škole iz Zemuna i Smedereva.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović naveo je da će lokalna samouprava pomoći školsko zadrugarstvo i kao primer naveo da će za svaku manifestaciji obezbediti besplatne štandove na kojima zadrugari mogu plasirati svoje proizvode.

Nadam se da će naša deca steći radne navike u zadrugama. Oni imaju ozbiljan projekat i mislim da će postati konkurencija nekim privrednicima, naveo je on.

Na svečanosti u Opštini Požarevac povodom Dana prosvetnih radnika ministru Šarčeviću uručena je specijalna povelja.