Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  razgovarao je danas u Atini sa ministrom za obrazovanja i verska pitanja Grčke Kostasom Gavroluom o projektu „Studiraj u Srbiji“ i mogućnosti da se poveća broj grčkih studenata u Srbiji.

Šarčević je naveo da je reč o projektu u okviru koga se stranim studentima nude jako kvalitetni studijski programi u Srbiji i da je objavljen katalog studija na engleskom jeziku.

Studiraj u Srbiji je projekat koji smo predstavili pre nekoliko dana sa  Tempus kancelarijom. Namera je da se u Srbiji ponovo školuje veliki broj studenata iz inostranstva, rekao je ministar i dodao  da je među uspešnim ljudima u Grčkoj mnogo onih koji su studirali u Srbiji.

U Atini je bilo reči i o lektorima, naime Srbija finansira rad grčkih lektora u našoj zemlji, što nije slučaj sa lektorima iz Srbije u Grčkoj.  Šarčević je u razgovoru zatražio puni reciprocitet po tom pitanju.

Ministar je ukazao da je  potrebno uraditi novi Memorandum o saradnji Srbije i Grčke u oblasti obrazovanja i nauke, jer postojeći ne zadovoljava potencijale saradnje. Ministar će tokom posete Grčkoj obići dopunske srpske škole u Atini i na Kritu, i sagovornike upoznati sa izradom novih Pravilnika za dopunske škole i novih Pravilnika za lektore.