Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je danas svečanom prijemu 63. generacije studenata koji su ove školske godine upisali prvu godinu studija na Akademiji poslovnih strukovnih studija Beograd i poželeo im uspeh u radu i učenju.

Šarčević je ukazao na značaj strukovnog obrazovanja i naveo da je formiranjem ove Akademije pokrenut proces reformi u visokom obrazovanju.

Ova akademija je prva osnovana. Trenutno postoji 13 akademija strukovnih studija, a predstoji osnivanje još jedne, kazao je on.

Ministar je rekao da je jedan od ciljeva novog modela organizovanja strukovnog obrazovanja bolje povezivanje obrazovanja i privrede.

Cilj ukupnog procesa reformi u obrazovanju u Srbiji, počev od predškolskog do visokog i nauke je da se postigne što veći kvalitet. Želimo da vaša diploma ima važnost kako u Srbiji, tako i u drugim delovima sveta. U okviru Erazmus plus projekta čiji je Srbija punopravni član imate mogućnost da putujete, radite na projektima i upoznate iskustva drugih zemalja, poručio je ministar studentima.

Prema njegovim rečima, u mnogim zemljama strukovno obrazovanje je posebna celina.

Mi smo kroz reformu strukovnog visokog obrazovanja ušli u reformu visokog obrazovanja. Između ostalog, tu postoji potreba da se urede način finansiranja visokoškolskih ustanova…, rekao je ministar.

Predsednik Akademije Miodrag Paspalj poručio je da će se nastavnici truditi da studentima prenesu svoje znanje i umeće a da je na studentima da budu vredni.

Na vama je da redovno obavljate nastavne i vannastavne aktivnosti i ispeh će biti zagarantovan. Radite na sebi i napredujte“, rekao je on.

Predsednik Akademije izjavio da će se zalagati za poboljšanje uslova rada i uslova za studiranje.

Akademiju poslovnih strukovnih studija Beograd osnovala je Vlada Republike Srbije 2. avgusta 2018. godine.

Akademija poslovnih strukovnih studija Beograd je prva i vodeća akreditovana visokoškolska institucija u Srbiji u oblasti informacionih sistema i tehnologija, finansija, računovodstva, bankarstva, poreza i carina, javne uprave, menadžmenta i marketinga. Programska orijentacija Akademije odražava savremene trendove visokog strukovnog obrazovanja, dualnog koncepta studiranja, sa studentskom stručnom praksom kao ključnom osnovom za razvoj i oblikovanje stručnjaka koji će biti konkurentni ne samo na domaćem, već i evropskom i svetskom tržištu rada.