Ulaganja u obrazovanje su među prioritetima Vlade Srbije, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  na panel diskusiji „Ulaganje u mlade za održivu budućnost Srbije“.

Mi moramo da naučimo decu da misle, da kreativno razmišljaju, da stvaraju nove ideje i vrednosti i mi pravimo obrazovni sistem upravo na tim osnovama, rekao je Šarčević u Beogradu na panel diskusiji koju je organizovala kompanija NIS.

Prema njegovim rečima, kvalitetno obrazovanje počinje od treće godine zbog čega je urađen novi model rada sa decom predškolskog uzrasta, kao i velika reforma učenja i načina prenošenja sadržaja.

On je podsetio da je kompanija NIS uložila više od šest miliona evra u obrazovanje u okviru programa „Energija znanja“.

To su aktivnosti poput opremanja kabineta i kreiranja novih programa. U sistemu saradnje sa NIS-om su desetine naših srednjih škola, imamo zajedničke projekte namenjene promociji nauke, a kompanija ima i odlične vidove saradnje sa mnogim fakultetima. NIS je takođe posredovao u uspostavljanju saradnje sa brojnim ruskim univerzitetima, a mi upravo želimo da osnažimo naše univerzitete internacionalnom saradnjom, rekao je Šarčević.

Kompanija NIS predstavila je danas Izveštaj o održivom razvoju za 2018. godinu, a na panel diskusiji govorili su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.