Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je danas najbolje rangiranim studentima Ugovore o stipendiranju doktorskih studija i njihovo uključivanje u naučnoistraživačke projekte.

Na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu  Šarčević je poželeo sreću stipendistima u daljem radu i usavršavanju i naglasio da se nada da će po završetku studija ostati u Srbiji.

„Dragoceno bi bilo da ostanete u Srbiji, jer kao što vidite država polako, ali sigurno stvara bolji privredni ambijent, sve više investitora odlučuje se da ulaže u našoj zemlji, a svi oni insistiraju na kvalitetnoj radnoj snazi. Želim vam uspeh u daljem radu. Verujem da će vaši rezultati pokazati da smo poverenje dali najboljima“, poručio je ministar Šarčević stipendistima.

On je precizirao da je samo za nove stipendije Ministarstvo izdvojilo 96 miliona dinara. „Važno je naglasiti da osim stipendija, Ministarstvo sufinansira i materijalne troškove fakultetima i institutima za angažovanje stipendista na projektima. Takođe, nastavljamo i stipendiranje 482 studenta doktorskih akademskih studija, na osnovu podnetih izveštaja za prethodnu godinu“, rekao je on.

Uspeh u daljem školovanju i naučnom radu stipendistima poželeo je i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.Od 01. marta 2002. godine stipendirano je 2.236 studenata. Po poslednjem Javnom pozivu od 350 prijavljenih kandidata doneta je odluka za 200 novih stipendista studenata doktorskih akademskih studija i njihovo uključivanje u naučnoistraživačke projekte.

Mesečna stipendija je 40.000,00 dinara. Ministarstvo sufinansira i materijalne troškove naučnoistraživačkim organizacijama (fakultetima i institutima)  za angažovanje stipendista na projektima u njihovoj instituciji. Za eksperimentalna istaživanja odobrava se 4.600,00 dinara svakog meseca za jednog stipendistu, a po 3.500,00 dinara za teorijska istraživanja.

Stipendija može da traje najduže četiri godine, na osnovu postignutog uspeha na doktorskim studijama i angažovanju na projektu tokom prethodne godine.