U školskoj 2018/2019. godini formirana su 44 odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odeljenja) i taj broj će se povećavati, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Odeljenja su formirana u 35 gimnazija koje se nalaze u 29 gradova širom Srbije. Najveći broj odeljenja je u šest beogradskih gimnazija (osam odeljenja), dok po školi najviše imaju gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada i „Bora Stanković“ iz Niša (po tri IT odeljenja).

Ministar Šarčević je, prilikom posete gimnaziji „Patrijarh Pavle“ u Beogradu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, objasnio da je to pokazatelj da se dobro radi u osnovnim školama, jer su učenici uspeli da polože prijemne ispite.

Dokazali smo da gimnazija može da bude strateški bitnija škola. Ove godine je 25,5 odsto učenika u gimnazijama, što je za 3,5 odsto više nego prošle godine, rekao je Šarčević.

On je istakao da je veoma važna i reforma prve godine gimnazije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da su mladi koji su upisali IT odeljenja naša budućnost, a da su informacione tehnologije osnova za brži i održiv rast i razvoj Srbije i za drugačiju budućost za sve.

Brnabić je dodala i da Vlada Srbije nastavlja i sa uvođenjem digitalnih udžbenika u školama i podsetila da je od ove godine pokrenut taj pilot projekat u 2.000 učionica.

To je važno da bi škola bila zanimljiva za decu, znanje prijemčivije i kako bi usvojili znanje koje sutra mogu da primene. Da konačno učimo decu onome što sutra mogu da primene. To je znanje za 21. vek, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade i ministar prosvete prisustvovali su času u specijalizovanom IT odeljenju tokom kojeg je programer zaposlen u Majkrosoftovom Razvojnom centru Miroslav Grbić razgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama.

Do kraja školske godine slična predavanja održaće gostujući predavači, IT stručnjaci zaposleni u pojedinim kompanijama u svim specijalizovanim IT odeljenjima u Srbiji.