Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja (OINI) iz Dubne (Rusija).

Na sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ministar Šarčević  i zamenik direktora Instituta iz Dubne  Mihail Itkis saglasili su se da bi za Srbiju bilo od izuzetnog značaja da postane punopravni član te institucije.

Prošle godine Srbija je postala punopravni član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja – Cern. Želimo da takav status ostvarimo i u Dubni. To nije pitanje samo kontribucije i učešća, nego i određenih pogleda na nauku i ono što je doprinos srpske naučne zajednice. Srbija je zrela da aplicira za punopravno članstvo u Objedinjenom institutu za nuklearna istraživanja u Dubni, naglasio je ministar Šarčević.

Ministar Šarčević je naveo da Srbija ima dugogodišnju bilateralnu saradnju u oblasti nauke sa zemljama poput Rusije, Češke, Rumunije i Bugarske, a da uspostavlja saradnju i sa zemljama kao što su Jermenije, Kazahstan i Azerbejdžan.

On je objasnio da u Srbiji postoje instituti koji su osnovani još u drugoj polovini XIX veka i da su fundamentalne nauke posebno popularne među učenicima.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović kazao je da je imao čast da predvodi delegaciju na 5.sastanku Mešovitog komiteta između Dubne i Republike Srbije u oktobru prošle godine, kada je potpisana Mapa puta o saradnji Srbije i Dubne, kao i trilateralni Memorandum između Ministarstva, Dubne i Privredne komore.

Odluke koje smo tada doneli, smo definisali. Jedna od odluka koje sprovodimo je i organizovanje Dana Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja (OINI) koji se upravo obeležava, a što nas posebno raduje, kazao je Popović.

Zamenik direktora Instituta iz Dubne  Mihail Itkis  uručio je ministru Šarčeviću značku Instituta i ocenio da bi punopravno članstvo Srbije u toj instituciji bilo od uzajamnog interesa.

On je istakao da Instituta iz Dubne ima izuzetnu saradnju sa Institutom „Vinča“ koja traje već 25. godina.