Bilateralni odnosi Srbije i Kine poslednjih godina beleže veliki uspon, kako na političkom, tako i na ostalim nivoima, a saradnja u oblasti obrazovanja i nauke je jedan od temelja dobrih relacija, konstatovano je na današnjem sastanku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Ministar prosvete i ambasadorka Kine saglasili su se da raste interesovanje za učenje kineskog jezika u Srbiji i srpskog u Kini, kao i da postoji potreba za unapređenjem situacije u toj oblasti.

Oni su istakli da je, prevashodno zbog zahteva privrede i sve većeg broja kineskih kompanija u Srbiji, neophodno povećati kvalitet i napraviti zajednički program obuke prevodilaca, sudskih tumača i turističkih vodiča koji znaju oba jezika.

Ministar Šarčević i ambasadorka Čen razgovarali su i o budućim aktivnostima u okviru inicijative „16 + 1“ i projekta „Jedan pojas – jedan put“, ali i o već uspostavljenoj saradnji između srpskih univerziteta i fakulteta sa kolegama iz Kine.