Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Odbora za obrazovanje iranskog parlamenta Mohamadom Mehdi Zahedijem (Mohammad Mehdi Zahedi) o mogućnostima unapređenja obrazovne i naučne saradnje Srbije i Irana.

Šarčević je upoznao sagovornika sa svim reformama koje se sprovode na svim nivoima obrazovanja, ali i u oblasti nauke

On je dodao da je Srbija mala zemlja ali da ima veliki broj istraživača i instituta od kojih su mnogi osnovani u devetnaestom veku.

Ministar je naveo da na Beogradskom univerzitetu studiraju studenti iz Irana, kao i da na Filološkom fakultetu u Beogradu postoje dve lektora za persijski jezik.

U ovoj godini šest studenata iz Irana studira na Beogradskom univerzitetu. Oni su stipendisti Srbije u okviru projekta Svet u Srbiji, rekao je Šarčević na sastanku u Ministarstvu, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Mohamad Mehdi Zahedi ocenio je da je potrebno raditi na razmeni iskustava dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke, pre svega u oblasti transfera tehnologija.

On je rekao da postoji mogućnost da Iran dodeli određen broj stipendija za master i doktorske studije za studente iz Srbije.