Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razgovarali su danas sa delegacijom kineske provincije Fudžijan o mogućnostima saradnje u oblasti obrazovanja i razmeni studenata u 2019. godini.

Predstavnici provincije Fudžijan i Univerziteta Kvanzhou (Quanzhou) imali su tokom sastanka priliku da se upoznaju sa strukturom i značajem Univerziteta u Beogradu, koji ima status institucije od nacionalnog značaja, kao i njegovom pozicijom na Šangajskoj listi.

Predstavnici Kvanzhou Univerziteta govorili su o aktivnostima te obrazovne ustanove, koja ima 13.000 studenta.

Na sastanku je ocenjeno i da je saradnja Narodne Republike Kine i Republike Srbije odlična i da je jedan od okvira za nju međunarodna platforma za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope – Mehanizma 16+1, pod okriljem Inicijative Pojas – put (Belt Road Initiative).

Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Gabrijela Grujić i Saša Lazović, kao i savetnica Tatjana Cvetkovski.

Delegaciju iz Kine predvodio je generalni direktor Kancelarije za spoljne poslove Narodne Vlade provincije Fudžijan Vang Tjenmin.