Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su danas u Vladi Srbije sa najuspešnim nastavnicima osnovnih i srednjih škola.

Na sastanku je bilo reči o dosadašnjim aktivnostima u reformi obrazovanja i predlozima nastavnika za unapređenje obrazovnog sistema. Premijerka je rekla da je obrazovanje jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije.

Nastavnici su zaslužili da im Vlada Srbije kaže ‘hvala’, jer je ono što oni rade od najvećeg  značaja za dugoročno održiv rast i razvoj Srbije i menjanje sistema vrednosti tako da osnovna vrednost postane znanje, izjavila je nakon razgovora sa najuspešnijim nastavnicima Ana Brnabić.

Ona je želela da čuje koje probleme nastavnici imaju u praksi i kako mogu da se reše.

Želimo da vidimo šta je to što možemo da uradimo već danas, sutra da bismo olakšali njihov rad, da bismo pokazali koliko cenimo njihov trud, kazala je Brnabić.

Ministar  Mladen Šarčević je istakao da je priča o uravnilovci u sistemu obrazovanja prošlost i da će ubuduće najbolji biti vrednovani više.

Vrlo brzo ćemo primenom novog zakona izraditi kriterijume kvaliteta, da se najbolji i ustanove i pojedinci vrednuju više, rekao je ministar. Na drugačiji način, kako je rekao, vrednovaće se kvalitet ustanova i oni koji rade više i imaju rezulatate biće i finansijski nagrađeni.

On je naveo da je prošle godine na konkursu odabrano 200 nastavnika koji su postali savetnici školskih uprava, kao i da je od njih izabrano 22 koji su prisustvovali današnjem sastanku. Prema njegovim rečima, ove godine će biti izabrano još 100 nastavnika koji će se baviti problemom nasilja u školi.

Imamo dobre praktičare, koji u pedagoškoj praksi postižu vrhunske rezultate i imaju međunarodne kontakte, postižu sa učenicima dobre rezultate na takmičenjima, kazao  je ministar prosvete.

On je ocenio da je potrebno da prođe sedam do osam godina da bi se videli pomaci u reformi ali i da su u Srbiji za godinu dana napravljeni ozbiljni pomaci.

Nastavnica u PTT školi u Beogradu Ana Todorović je rekla da kao savetnik školske uprave pokušava da doprinese da školski sistem bude bolji. Njene kolege prenele su premijerki i minstru s kakvim se problemima suočavaju na terenu, kako su opremljene škole i kakvi su kadrovi za informatiku, ali i koji su problemi inkluzivne nastave, ali i koji su konkretni projekti u planu i koja takmičenja.

Učitelj u OŠ „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici Milovan Pavlović rekao je da su na današnjem sastanku upoznati sa planovima za podizanje kvaliteta obrazovanja na viši nivo.

Naš zadatak je da tragamo za najboljim rešenjima kako bismo svojim učenicima obezbedili što kvalitetnije obrazovannje, rekao je on.