Predstavnici kompanije MTU Aero endžins (MTU Aero Engines) i Vazduhoplovne akademije razgovarali su juče o mogućnostima za saradnju u oblasti školovanja vazduhoplovnih kadrova za potrebe ove nemačke kompanije, a sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Kompanija MTU je među prvih pet provajdera, usluga održavanja komercijalnih avionskih motora u svetu. Jedna trećina globalne flote putničkih aviona oslanja se na komponente koje isporučuje ova kompanija. U vojnom sektoru, ova kompanija je vodeći industrijski partner za skoro sve tipove motora vojnih vazduhoplova nemačkih oružanih snaga. Kompanija je prisutna u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Pomoćnica ministra Gabrijela Grujić istakla je na sastanku da je dualno obrazovanje u Vazduhoplovnoj akademiji bilo jedan od faktora koji je uticao na to da MTU, dođe u Srbiju.

 Samo uspostavljanje saradnje sa MTU ukazuje na to, da je kvalitet našeg modela dualnog obrazovanja na najvišem nivou, kazala je ona.

Dolazak ove nemačke kompanije je veliki projekat, od izuzetnog značaja za Srbiju i predstavlja važan industrijsko – tehnološki iskorak. Predstavnici MTU najavili su da će pogon za remont motora u Srbiji početi da radi tokom 2022. godine, a u prvoj fazi biće zaposleno 450 radnika. Takođe, istakli su da MTU u Srbiji želi da napravi širi avio – klaster koji bi podrazumevao usluge logistike i obrazovanja, čime bi motivisali nove partnere da se uključe u buduće visokotehnološke projekte. Kao jedan od ključnih faktora koji je uticao na njihovu odluku da ivestiraju u Srbiju istakli su dualno obrazovanje i mlade motivisane ljude koji imaju odlično obrazovanje u oblasti avioindustrije.

            Tokom razgovora je zaključeno da se školovanje i obuke u MTU kao i u Vazduhoplovnoj akademiji realizuju po identičnim standardima koje propisuje EASA (European Union Aviation Safety Agency) takođe Vazduhoplovna akademija može da odgovori na sve zahteve ove nemačke kompanije kada su u pitanju obuke i školovanja, što je svakako pokazatelj kvaliteta modela dualnog obrazovanja koji je zaživeo u Republici Srbiji.

            Dogovoreno je da se početkom jula nastave razgovori na nivou ekspertskih timova koji trebaju da definišu detaljne planove obuka i školovanja koje će se realizovati za potrebe MTU.