Odluke, preporuke i mere Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid -19 donose se na osnovu relevantnih podataka, stručnih analiza i procena i u najboljem interesu građana, obuhvataju sve delatnosti, tako i delatnost obrazovanja i vaspitanja. Jedinstvena metodologija praćenja širenja infekcije Kovid- 19, koja je obavezujuća za sve zdravstvene ustanove i zavode za javno zdravlje, pokazuje da škole nisu značajno mesto transmisije virusa, za šta se potvrda dobija u dnevnim izveštajima zdravstvenih institucija.

Kada je u pitanju Kovid -19, propisane su opšte i posebne mere za suzbijanje prenošenja infekcije među učenicima i zaposlenima u školi. Ukoliko se poštuju sve propisane epidemiološke mere zaštite rizik od prenošenja virusa je nizak.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, na osnovu potvrđenih slučajeva kod učenika i nastavnika, može se zaključiti da škole i dalje nisu mesto prenosa virusa, već da se većina obolelih inficirala u porodičnim ili drugim kontaktima van škole.

U vrlo kompleksnom kontekstu sa otežanim uslovima rada, najveći broj škola dosledno primenjuje mere za sprečavanje širenja epidemije, o čemu govore podaci o zaraženim nastavnicima i učenicima.

U odnosu na kriterijume koje je dao Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, dnevno se prati situacija na nivou svake ustanove da bi se obezbedilo pravovremeno delovanje.

Na nivou jedinica lokalne samouprave, opštinskih kriznih štabova i zavoda za javno zdravlje, bez odlaganja se analiziraju epidemiološki pokazatelji, koji mogu biti osnov za donošenje preporuka za drugačiju organizaciju nastave na određenoj teritoriji, za šta saglasnost daje nadležna školska uprava u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ukoliko Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid -19 donese odluku o potrebi organizacije nastave na daljinu u celom školskom sistemu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će biti spremno da obezbedi potrebne uslove za ostvarivanje propisanih ciljeva nastave i učenja.