Osnovne škole „Sveti vladika Nikolaj“ iz Bradarca i „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca primer su škola čije učeničke zadruge uspešno funkcionišu, a zarađeni novac ulaže se, između ostalog, u nabavku nastavnih sredstava, ali i u humanitarne svrhe.

Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj“ osnovala je učeničku zadrugu „Deca Stiga“ koja ima sekcije za poljoprivredu, nabavku udžbenika i školskog pribora, razvoj učeničkog preduzetništva, organizaciju rada učeničke kuhinje i sekciju za društveno humanitarni rad. Napravljena je i on lajn platforma preko koje se organizuje nabavka pribora i udžbenika po povoljnijim uslovima direktno od izdavača, bez posrednika.

Radom đačke zadruge „Vredne ruke“ koju je osnovala Osnovna škola „Kralj Aleksandar I iz Požarevca prikupljeno je oko 325.000 dinara. Škola ima 877 učenika, koji su i članovi zadruge u okviru koje postoji sekcija za reciklažu, humanitarna sekcija, sekcija za nabavku udžbenika, kao i ekološka i umetnička sekcija. Jedna od akcija bila je i izrada magneta od recikliranih materijala koji su se prodavali na Festivalu cveća, a sav prikupljeni novac je iskorišćen za humanitarnu pomoć učenicima škole.

Škole u Srbiji od prošle godine imaju mogućnost da osnuju učeničke zadruge koje se bave uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika.