Svečanom akademijom u Starom dvoru u Beogradu, Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) proslavila je večeras Međunarodni dan studenata i deset godina rada.

Skupu su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministar Šarčević je rekao da vlada radi na tome da mlade ljude zadrži u Srbiji na kvalitetnim poslovima.

To nije fraza, rekao je Šarečević i naveo da je ekonomija urušavana decenijama i da je mnogo toga trebalo ponovo graditi i da danas dolazak dobrih kompanija i razvojnih centara daju šansu mladim ljudima da u Srbiji grade svoju budućnost.

Šarčević je ukazao da je potrebno vratiti kvalitet srpskom obrazovanju, naročito akademskom, koje, kako je rekao, mora da bude vidljivo, prepoznatljivo i za ugled državi.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je obrazovanje jedan od osnovnih prioriteta aktuelne vlade i da su ljudi, a posebno mladi jedan od osnovnih potencijala naše zemlje.

Ona je čestitala Međunarodni dan studenata i deset godina rada SKONUS-a i ocenila da je ta organizacija uradila mnogo.

Mnogo više nego što bi se očekivalo za jednu relativno mladu organizaciju. Hvala vam što ste ujedinili sve naše studente i fakultete i što danas predstavljate 250.000 studenata širom Srbije. Jedini način da svi zajedno budemo jači i bolje radimo jeste da smo jedinstveni i u tome će vas Vlada Srbije uvek podržati, u tome ćete u meni uvek naći snažnog partnera i moja vrata će za vas uvek biti otvorena, istakla je Brnabić.

Ovim povodom predsednik SKONUS-a Milan Savić rekao je da je za ovih 10 godina postojanja SKONUS-a urađeno mnogo.

Kao najvažnije izdvojio je Zakon o studentckom organizovanju, koji je prošao sve procedure i čeka na usvajanje.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj studenata i studentskih predstavnika iz zemlje i regiona, rektora i profesora državnih i privatnih univerziteta, kao i predstavnici svih institucija koji se u Republici Srbiji bave pitanjima visokog obrazovanja.

Međunarodni dan studenata se obeležava u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, kada je stradalo 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv nacističke okupacije. Taj datum predstavlja simbol borbe mladih ljudi, studenata, za obrazovanje i društvo.