U Naučno-tehnološkom parku Beograd 15. oktobra  u organizaciji Ministarsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Objedinjenog istraživačkog centra Evropske komisije, održana je međunarodna konferencija posvećena Strategiji za pametne specijalizacije, uzimajući u obzir širu regionalnu perspektivu Zapadnog Balkana.

Konferenciju su otvorili državni sekretar u ministarstvu prof. dr Vladimir Popović, zamenica generalnog direktora Objedinjenog istraživačkog centra EK Čarlina Vičeva i direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Grković Danilović.

Pomoćnik ministra i koordinator procesa izrade nacionalne strategije za pametne specijalizacije prof. dr Viktor Nedović, predstavio je identifikovane prioritetne oblasti i podoblasti Strategije, kao i specifične ciljeve i mere za njihovo sprovođenje prilagođene potrebama i prilikama svake oblasti.

Predstavnici Evropske komisije istakli su važnost ovog dokumenta i pohvalili proces izrade ove strategije u Srbiji, čestitali na tome i istakli da je Srbija u ovom smislu primer dobre prakse za ostale države i regione.

U okviru konferencije su održana tri okruga stola, jedan posvećen prioritetima naše Strategije, drugi regionalnoj saradnji, a treći sistemu upravljanja procesom u fazi implementacije.

Cilj ove strategije je da podigne konkurentnost ekonomije jedne države ili regiona, da doprinese privrednom rastu i napretku društva povezujući istraživačke i inovacione snage i resurse sa ograničenim brojem prioritetnih privrednih oblasti.

Konferenciji je prisustvovalo više od 200 predstavnika vladinog, naučnog, privrednog i civilnog sektora zemalja Zapadnog Balkana i EK.