Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili su danas Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi gde su razgovarali o jačanju saradnje institucija i naučnika iz Srbije sa CERN-om.

Nakon razgovora sa generalnom direktorkom CERN-a Fabiolom Đanotia Brnabić je rekla da očekuje da će prijem Srbije u stalno članstvo CERN biti potvrđen do kraja godine.

Prema njenim rečima, spremnost Srbije da bude punopravna članica potvrđuju i uspesi naših fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj organizaciji.

Tom prilikom ministar Mladen Šarčević i direktorka za međunarodne odnose u CERN-u  Šarlota Varakaule potpisali su Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije.

 Šarčević je ocenio da je važno da postoji kontinuitet u međunarodnom usavršavanju nastavnika iz Srbije i da će zahvaljujući sporazumu ta edukacija biti organizovana uz određene uslove i pravila.

Prema njegovim rečima, grupa naučnika koja trenutno boravi na obuci je zadovoljna i uči da prenosi znanje učenicima iz Srbije onako kako se to radi u najkvalitetnijim centrima, poput CERN-a.

Srbija je zemlja talentovanih ljudi. Imamo nadarene za matematiku, ali i fiziku. Po novim modelima u obrazovanju oni će nova znanja koristiti za rad na različitim projektima i da se opredeljuju za prirodne nauke i tehniku, naveo je Šarčević.

CERN je najveća laboratorija za fiziku čestica na svetu, a delegacija iz Srbije u kojoj je i državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Popović obišla je i dva detektora sudara čestica, gde se odvijaju najvažniji eksperimenti – CMS i ATLAS.

Srbija je od 2012. godine pridruženi član CERN-a. Taj status ima trenutno jedina u regionu.

Punopravno članstvo biće od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i pozicioniraće Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Na eksperimentima u CERN-u učestvuje veliki broj istraživača iz Srbije. Trenutno je u CERN-u registrovano 85 istraživača iz Srbije, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.